اهمیت ویسکوزیته روغن صنعتی یا گرانروی روغن صنعتی

اهمیت ویسکوزیته روغن صنعتی | گرانروی روغن صنعتی

ویسکوزیته روغن صنعتی | گرانروی روغن صنعتی

ویسکوزیته بر اصطکاک داخلی در مجموعه دنده‌ های مربوط به روغن صنعتی، سیلندرها و تولید گرمای یاتاقان تاثیر می‌ گذارد. ویسکوزیته یا گرانروی مستقیماً بر میزان آب بندی روغن و میزان استفاده تاثیر می‌ گذارد. همچنین نشان می‌ دهد که کار کردن ماشین آلات در محدوده‌ های دمایی مختلف، به ویژه در فصل زمستان، چقدر راحت است.

ویسکوزیته روغن صنعتی یا گرانروی روغن صنعتی، اندازه‌ گیری مقاومت جریان آن است. در دماهای پایین‌ تر غلیظ می‌ شود (یا کمتر غلیظ می‌ شود) و در دماهای بالاتر کاهش می‌ یابد (رقیق می‌ شود). این شرایط توضیح می دهد که چرا روغن در تابستان در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد (۷۸ درجه فارنهایت) راحت‌ تر از زمستان در دمای منفی ۲۵ درجه سانتیگراد منهای (۱۳ درجه فارنهایت) جریان دارد، زمانی که جریان آن بسیار دشوار می‌ شود.

رایج‌ ترین روش برای اندازه‌گیری ویسکوزیته روغن، ویسکوزیته کینماتیکی است که بر حسب سانتریستوک (cSt) بیان می‌ شود. ویسکوزیته کینماتیکی با اندازه‌ گیری مدت زمانی که حجم معینی از روغن از یک لوله مویرگی، یک بزار تخصصی عبور می‌ کند، تعیین می‌ شود.

واکنش روغن‌ های مختلف به تغییرات دما متفاوت است. بسیاری از روغن‌ ها در برابر تغییرات ویسکوزیته ناشی از تغییرات دما مقاوم هستند. viscosity index یا VI نام این ویژگی است. هرچه ویسکوزیته روغن با دما نوسان کند، VI آن بیشتر است.

مزایای روغن های با ویسکوزیته بالاتر (VI):

  • افزایش کلی ویسکوزیته در دماهای بالاتر که منجر به سایش کمتر و مصرف روغن کمتر می‌ شود.
  • کاهش ویسکوزیته در دمای پایین تر، راه اندازی را بهبود می‌ بخشد و بنزین کمتری مصرف می‌ کند.

گرانروی، همچنان با میزان مقاومت یک روغن در برابر برش روغن تعیین می‌ شود، که به عنوان پاره شدن یک ورق روان کننده از دیگری در طول عملیات روانکاری هیدرودینامیکی تعریف می‌ شود. با این حال، روان کننده‌ ها ممکن است در برخی موقعیت‌ ها مانند بارهای شوک، بارگیری مداوم قوی، دماهای بسیار بالا و یا ویسکوزیته بسیار کم در حالت فیلم هیدرودینامیکی خود باقی نمانند.

زمانی که تماس پراکنده بین سطوح سایش وجود داشته باشد، یک موقعیت منحصر به فرد به نام “روغن کاری مرزی” ایجاد می‌ شود که در آن نقطه آسیب شروع می‌ شود. از آنجایی که لایه روغن وجود نخواهد داشت، اگر شرایط ذکر شده به سرعت رفع نشود و روغن کاری مرزی ناقص باقی بماند، ممکن است در عرض چند ساعت آسیب قابل توجهی رخ دهد.

هنگام ترکیب روغن‌ های روان کننده، روغن ساز باید ویسکوزیته کینماتیکی، شاخص ویسکوزیته و فشار برشی را در نظر بگیرد اما این برای کاربر نهایی چه معنایی دارد؟ این نشان می‌ دهد که هنگام انتخاب روغن برای کاربرد خاص، قبل از هر چیز باید ویسکوزیته روغن را در نظر گرفت.

به یاد داشته باشید که ویسکوزیته اجزای روغن کاری شده باید با سرعت، بار و دمای آن ها مطابقت داشته باشد تا بهترین روانکاری انجام شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه